maanantai 2. lokakuuta 2017

Viikko 40

MOIKKA MOI PÄIVÄKODILTA JA HYVÄÄ LOKAKUUTA KAIKILLE!

Tämän viikon alussa saimme vaihtaa kalenteriimme uuden kuukauden. Lokakuun myötä myös ruokaloru vaihtui ja lausumme sen sanojen lisäksi viittomakielellä. Ihan ensimmäisenä päivänä viittomat tuntuivat hieman hankalilta muistaa, mutta loppuviikosta moni osasi uuden ruokalorun viittomineen kuin vanha tekijä.

"Leipä tulee viljasta,
vilja tulee valosta,
valo auringosta.
Kiitos, aurinko ja maa,
ja kaikki jotka ruoan valmistaa."

Maanantain ohjelmassa oli sisäliikuntaa. Jakauduimme kuuteen pienryhmään ja kiersimme ympäri päiväkotia koottuja liikuntapisteitä. Laulusalissa hypittiin trampoliinilla ja kiipeiltiin puolapuilla. Trampoliinissa pystyi tekemään esimerkiksi "mahaplätsejä, selkäplätsejä ja peppuplätsejä" kuten eräs lapsista sanoi.
Ruokasalissa lapset saivat suunnitella ja rakentaa itse mieleisensä jumpparadan käyttäen mm. muotopaloja, kartioita ja tasapainokiviä. Radoilla lapset mm. hyppivät, kävelivät takaperin ja karhunkävelyä, kiersivät ja kaarsivat ja vaikka mitä.
Lepohuoneessa roikuttiin renkaissa, mikä onkin useimpien lasten mielipuuhaa päiväkodissa. Odotusvuorossa oleva lapsi sai ottaa kuvia ja videoita tabletilla toisten tempuista. Myöhemmin katselimme kuvauksia tabletilta sekä itsestä että muista ja ihastelimme taitavia temppuilijoita.
Sisäliikuntaan kuului myös hernepussien heittämistä ämpäreihin, keilaamista ja sählyä.
Maanantaina päiväkodilla vieraili kirjastoauto josta saimme lainata monia uusia kivoja kirjoja.


Sählypelin vauhtia.

 
Hernepussien heittämistä ämpäriin.
 
Tuleekohan täyskaato?



 

Trampoliini-hyppely on lasten kestosuosikki päiväkodissamme.

Puolapuita pitkin pääsee kattoon asti.

Lasten rakentama jumpparata.

 
Nyt meillä on päiväkodissa vaihtuvan leikin tilassa lääkärileikki. Heti maanantaina "päivystyksen" avauduttua potilaita riitti ihan jonoksi asti ja odotushuoneeseen piti aika ajoin tuoda lisää tuoleja. Lapset askartelivat itse lääkärileikkiin "tarroja" jotka laitettiin muovipurkkiin. Ihan niin kuin oikeassakin lääkärissä potilas saa tarran lähtiessään :)
Meidän lääkärissä onnistuu mm. verenpaineen mittaaminen, verikokeen ottaminen, sydänäänien kuuntelu, kuumeen mittaaminen sekä murtumien ja haavojen sitominen. Myös näköä voidaan testailla E-taululla. Yleensä potilaan vaiva ei ole jäänyt arvailujen varaan, vaan hoitohenkilökunta tietää nopeasti mistä on kyse. Lääkäri ja hoitaja ovat tehneet monia diagnooseja kuten "punkkeja mahassa", "verenpaine punaisella" ja "sydän ei enää pumputa".
 
Onko E:n viivat kattoon, lattiaan, seinään vai ikkunaan päin?

Lääkärileikin tarrojen askartelua.

Tällä potilaalla oli verenpaine "punaisella" eli hälyttävällä tasolla!

 
Tiistaina minieskarit lähtivät retkelle Juvakodin päiväkeskukseen. Meidät oli kutsuttu esiintymään päiväkeskuksen kävijöille Vanhustenviikon kunniaksi. Meitä vastassa oli monta kymmentä rouvaa ja herraa iloisin mielin. Lauloimme ja leikimme seuraavat laulut: Keinustuoli, Piiri pieni pyörii, Kehrätkäämme silkkilankaa, Kipposet kapposet ja Tuiki, tuiki tähtönen. Lisäksi lapset saivat itse ehdottaa mielileikkejään, joten lauloimme vielä Hämä-hämähäkki ja Lehdet lentää. Vierailu oli oikein onnistunut ja mieluinen molemmin puolin. Saimme paljon kiitoksia ja taputuksia sekä iloisen mielen. Meidät toivotettiin tervetulleeksi päiväkeskukseen useamminkin. Matkalla takaisin päiväkotiin katselimme, kun lehdet lentelivät vaahterapuista ja peittivät tumman asfaltin syksyn kauniilla väreillä.
Muut lapset jäivät päiväkodille leikkimään ja ulkoilemaan. Luimme kirjoja sekä leikimme autoleikkiä, kotileikkiä ja lääkärileikkiä.
Tiistai-iltana Esikon aikuiset palasivat takaisin päiväkotiin, sillä vietimme vanhempainiltaa.
Kiitos kaikille kävijöille :)

Minieskareiden yleisöä Juvakodin päiväkeskuksessa.

Tässä leikitään Kipposet kapposet marjoja täyteen -laululeikkiä, jossa lapsi  saa itse valita, mikä marja hän on.

Keskiviikkona ja torstaina meillä oli vuorossa paljon toivottua askartelua kahdessa huoneessa. Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi on tulossa juhlat, joihin koko varhaiskasvatuksen ja koulujen väki osallistuu vuorotellen samana päivänä. Juvalaiset lapset ja nuoret valmistavat juhliin koristeita PALJON ja me Esikossa aloitimme tuota projektia tällä viikolla.
Sinisistä ja valkoisista papereista syntyi hienoja ketjuja. Ensin vedettiin viivoja viivottimella, sitten leikattiin suikaleet irti ja liimattiin ne renkaan muotoon ketjuiksi.
Toisessa askartelussa tunnusteltiin ja kaulittiin taikataikinaa. "Saako tätä maistaa?!" kuului kysymys vuoronperään enemmän kuin joka toisen lapsen suusta. Valitettavasti maistamis-hommiin ei tässä leipomisessa päästy, vaikka taikinalevy ja piparimuotit muistuttivatkin ihan oikeiden pipareiden leipomisesta. Taikataikinasta syntyi Suomen metsissä ja pihoilla eleleviä eläimiä: oravia, siilejä, etanoita ja hirviä. Taikataikina-eläimiin tehtiin vielä reiät mehupillillä, jotta niihin voidaan myöhemmin pujottaa nauhat ripustamista varten. Tarkoituksena on, että lapset saavat myöhemmin myös maalata taikataikina-eläimet.
Taikataikina on helppo valmistaa, tässä resepti:

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
Sekoita ensin kuivat aineet. Lisää pikkuhiljaa vesi samalla sekoittaen. Lopuksi öljy käsin vaivaten.
Leivonnaiset kuivuvat huoneenlämmössä. Halutessaan kuivumista voi nopeuttaa paistamalla 125 asteessa n. 1h.

Keskiviikkona ulkoleikeissä meitä ilostutti veden määrä, koska sitä satoi paljon. Lapset leikkivät räystään alla lätäkössä autopesulaa, jossa monet autot saivat kuravesi-pesun. Eräs lapsista löysi jättimäisen vaahteranlehden, joka laitettiin säilöön iltapäivän leikkejä varten. Torstaina jättilehtiä löytyi lisää, ja niitä onkin jo monta "lehtivarastossa" alapohjan ikkunalaudalla odottamassa leikkejä.


Jättimäinen vaahteranlehti

Autopesula

 
 
Suomi 100v. koristeiden tekemistä.
  

Lenkkinauhoja Suomen väreissä.




Taikataikina-työskentelyä
 
  
 

 
 
 
 

Taikataikina-eläimet uunissa.
 

 
Rompetori on suosittu paikka - siellä syntyy monenlaisia teoksia.
 
Erään lapsen tekemä joulukoriste maitopurkin korkista ja kimaltavasta lumihiutaleesta.
 

Omatoimi-askartelun valmiita tuotoksia.

 
Vuorotellen yli ja ali, tässä valmistuu peitto.



Perjantaina teimme 4-5-vuotiaiden kanssa kynätehtäviä. Varjokuva-tehtävässä mietittiin, mikä on minkäkin auton ja linnun varjo. Teimme myös sokkelo-tehtävän, jossa toukka halusi päästä sienen luokse.
Pienemmät lapset leikkivät, ajelivat mahalaudoilla ja muovailivat.
Tutkimme myös tämän viikon Juvan lehteä, josta löytyi mm. Esikossa olevan ison taulun taiteilijan kuva, sekä ralliauto ja lumitykki.
 


Sokkelo-kynätehtävässä etsittiin reittiä toukasta sieneen.


pienten muovailua
 
 

pienten mahalauta ajelua perjantai aamuna


perjantai aamuna tutkimme Juvan lehteä

Tässä huristellaan lentokoneella.


Tämä viikko oli sosionomi-opiskelijamme viimeinen harjoitteluviikko. Hän kiittää kaikkia ja toivottaa hyvää jatkoa :)


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA KAIKILLE!
 

 
 

 

 

 
 
 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti